måndag 15 mars 2010

Vi lovar guld och gröna skogar

Det finns de som funderar på hur mycket man kan stressa en gris, hur många grisar man kan få in på en liten yta. På hur man kan få träd att växa så fort att man knappt hinner plantera dem innan man kan börja hugga ner dem. Det finns de som funderar på hur man kan få majs att växa fortare, bli mer motståndskraftig, tåla fler bekämpningsmedel. Vi tycker att det finns roligare, och viktigare, frågor att fundera över.
För istället för att fundera på hur man kan få ett fåtal storföretag att tjäna ännu mer på att massproducera ännu hårdare vill vi fundera på hur man kan se till att fler kan leva på jordbruk. I en värld där befolkningsantalet ökar kan inte målet vara att få ska göra mycket, utan att många ska göra tillräckligt. Vi vill att det ska gå att försörja sig på ett småskaligt jordbruk. Vi vill att vi satsar på ekologi, på miljö, på eftertanke, på långsiktighet. På människor och människovärde, på djurens och naturens hälsa och välmående. Guldgula fält som lovar många mätta magar. Gröna skogar som ger hopp om hållbarhet och långa promenader, värme och hållbara hus.
Kanske är det så att skolan lär oss att bli väldigt bra på att svara på frågor, men inte så bra på att bedöma om det är rätt fråga som ställs. För kanske är Genmodifiering, rovdrift, exploatering och nyttomaximering svaret, men på helt fel fråga.
För framtidsjorden handlar framtiden inte om att utnyttja jordens resurser över bristningsgränsen, det handlar om att värdesätta det jorden ger, värdesätta träden som växer långsamt, värdesätta grödorna som behöver vårdas. Det handlar inte om att bygga maskinen som kan fånga all havens fisk i en enda fångst utan om att många ska kunna fiska tillräckligt för att leva på det.
Idag äter vi mer kött i Sverige än vi gjort på väldigt länge, samtidigt har vi de lägsta utgifterna för mat. Vi handlar alltså mer mat, men betalar mindre för den. Vi tror inte att det är en bra lösning. Vi tror att man med väldigt enkla medel, och med samma budget kan planera om sin matlagning så att den blir hållbar, ekologisk, varierad och mer spännande.
Världen behöver inte GMO, vi behöver inte fler stordriftsvinster. Världen behöver omtanke. Och framtidsjorden behöver dig.

texten är skriven åt föreningen framtidsjorden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar